Horzeleitjes & larven bij het paard

Het is alweer de nazomer. De ideale tijd van het jaar voor de Horzel; een vliegend insect dat met graag eitjes legt op de benen van je paard.  De horzel kan je herkennen aan hun bolle, harige lijf met zwarte en gele kleuren, en ogen die wat meer weghebben van een druppel in plaats van een rondje. Ze zijn doorgaans 1 tot 2,5 cm groot. 

We onderscheiden 2 soorten Horzels; 

1.                     Oestridae; deze horzels vinden we vooral op herkauwers met meerdere magen zoals runderen en schapen 

2.                     Gasterophilidae; in de volksmond de “paardenhorzels” genoemd, en daarmee ook het soort waar we het in dit stuk verder over hebben. 

Volwassen paardenhorzels leggen eitjes op een paard. We zien deze eitjes voornamelijk op de benen (zie foto), maar ze kunnen ook zeker op andere plekken op het lichaam voorkomen.  

De eitjes worden vervolgens opgelikt door het paard, waardoor ze in de mondholte terecht komen en via een trektocht door de tong/mondslijmvlies uiteindelijk verder het spijsverteringsstelsel in komen.
In de mond en de maag zullen de eitjes zich ontwikkelen tot larven, om zich vervolgens vast te nestelen in het slijmvlies van de maagwand. De larven blijven vervolgens tot het begin van de warme periode van het jaar erop (dat is dus al gauw zo'n driekwart jaar!) in de maagwand zitten, om zich vervolgens los te laten en met de mest weer naar buiten te komen. De larven boren zich in de grond en verpoppen zich daar tot een volwassen horzel.  

Een klein aantal horzellarven in de maagwand hoeft niet meteen voor problemen te zorgen. Er spelen vaak pas problemen op bij een grote besmetting. Dit kan ontstaan door bijvoorbeeld het niet tijdig weghalen van de horzeleitjes of een besmet weiland. Symptomen die dan kunnen opspelen zijn o.a.: 

·                 Ontsteking aan de mond en de tong 

·                 Maagzweren 

·                 Bloedarmoede 

·                 Maag- darm problemen als koliek en diarree 

·                 Slechte conditie en/of verminderde weerstand  

·                 Overmatig gapen 

Neem bij een vermoeden van een besmetting contact met ons op.  

 

Een besmetting met horzellarven is met preventieve zorg vaak goed te voorkomen! Wat u kunt doen:

·                 Haal de eitjes van het paard af 

·                 Schep regelmatig de mest uit de weide 

·                 Gebruik een goed vliegenmiddel tegen de horzels 

·                 Ontworm eenmalig preventief in het najaar. Waar we de rest van het jaar ontworming enkel nog meegeven op basis van mestonderzoek, mogen paarden (na de eerste goede nachtvorst) in het najaar eenmalig ontwormd worden.
Met deze ontworming pakken we ook de horzellarves in de maag mee.

Laatste blogberichten

Oktober is maand van de oudere kat!

In oktober besteden we altijd extra aandacht aan senior katten. Wist u dat een kat al vanaf 7 jaar onder de leeftijdscategorie senior valt?

Uitbraak kattenziekte in Nederland

Op dit moment worden diverse uitbraken van kattenziekte in Nederland gemeld. Er zijn al tientallen katten dodelijk getroffen door het virus, dit is opmerkelijk zo vroeg in het jaar.

Pyometra

We zien ze regelmatig op de praktijk; Honden met een Pyometra. Maar wat is dat? En waarom is het steriliseren van uw hond belangrijk? We vertellen er graag meer over in deze post.