Q-koorts vaccinatie dagen 2024

Q-koorts wordt veroorzaakt door een bacterie, die bij schapen en geiten kan voorkomen. Het kan abortus veroorzaken. Daarnaast kan deze bacterie ook bij mensen klachten geven, die soms voor lange tijd aanwezig blijven. Vaccinatie vermindert de uitscheiding van de Q-koorts bacterie en zorgt voor een minder grote kans op abortus t.g.v. Q-koorts.

In Nederland is de vaccinatie verplicht voor alle melkschapen- en geitenhouders met meer dan 50 dieren én voor alle publieksbedrijven (onafhankelijk van het aantal dieren). Denk hierbij bijvoorbeeld aan kinderboerderijen, zorgboerderijen, maar ook wanneer er een open dag wordt georganiseerd. Dieren die naar een keuring of tentoonstelling gaan, moeten ook gevaccineerd zijn (uiterlijk 3 weken voor het evenement). De vaccinatie kunt u zelf registreren via de I&R.

Om de dieren voor Q-koorts te vaccineren, organiseren we twee vaccinatiedagen. Deze zijn gepland op:

  • Woensdag 12 juni 2024 

  • Woensdag 3 juli 2024.

Alle dieren die vorig jaar ook gevaccineerd zijn, krijgen dit jaar een eenmalige boostervaccinatie. Nieuwe dieren (vanaf de leeftijd van 3 maanden) krijgen een basisvaccinatie (2 vaccinaties, met 3 weken tussentijd). Let er hierbij op dat dieren die vorig jaar gevaccineerd zijn, uiterlijk na 1 jaar weer gevaccineerd worden.

U kunt zich aanmelden voor één of beide vaccinatiedagen door een mail te sturen naar [email protected] . Graag hierbij vermelden hoeveel dieren er voor de boostervaccinatie aanwezig zijn en hoeveel dieren dit jaar de basisvaccinatie moeten krijgen. Dieren die de basisvaccinatie nog moeten krijgen, worden dus op beide vaccinatiedagen gevaccineerd. Daarnaast kunt u hier ook aangeven als u graag even gebeld wordt als de dierenarts onderweg is naar u toe. Wilt u de dieren op de dag van vaccinatie in het binnenverblijf laten staan of tussen hekjes in het land neerzetten? Dan kunnen we ze vlot vaccineren en levert het voor de dieren minder stress op.

Laatste blogberichten

Pyometra

We zien ze regelmatig op de praktijk; Honden met een Pyometra. Maar wat is dat? En waarom is het steriliseren van uw hond belangrijk? We vertellen er graag meer over in deze post.

Vaccinaties Schapen & Geiten

Goede voeding en verzorging zijn belangrijk om uw schapen of geiten gezond te houden. Daarnaast kunnen verschillende vaccinaties ondersteunen in het voorkomen en beheersen van veel voorkomende ziektes. Om u een beeld te geven van de mogelijkheden, maakten onze dierenartsen een overzicht van de meest gebruikte vaccins bij schapen & geiten.

Belangrijke Update

In onze toewijding om u en uw huisdieren de best mogelijke zorg te bieden, zijn we verheugd om aan te kondigen dat we midden november gaan beginnen met de verbouwing van onze locatie voor gezelschapsdieren in Marum. Door deze verbouwing verbeteren we onze faciliteiten en kunnen we uw huisdieren een up to date omgeving bieden voor hun zorgbehoeften.