Maand van de oudere kat
Het is weer bijna oktober, wat betekent dat de nationale maand van de oudere kat er weer aan komt!
Wist je dat katten vanaf 7 jaar al onder de senioren vallen? Waar de meeste katten op die leeftijd nog redelijk fit zullen zijn, zijn er ook katten die dan al de eerste tekenen van ouderdom gaan vertonen. Je kunt dit merken aan veranderingen in het energieniveau, gewicht, gedrag en gezondheid.
Gezondheidsrisico's
Voor katten op leeftijd liggen er meer gezondheidsrisico's op de loer dan voor jonge katten. We zetten er een paar op een rijtje:
- Gewichtstoename: Hoe ouder de kat, hoe trager het metabolisme. Door een verminderd verbruik van energie hierdoor, zijn ze wat gevoeliger voor gewichtstoename. Overgewicht verhoogt dan weer de kans op verschillende aandoeningen zoals diabetes mellitus (suikerziekte) en artrose. Het is dus belangrijk om het gewicht van je kat goed in de gaten te houden om deze problemen zoveel mogelijk te voorkomen!
- Artrose: Ook senior katten last krijgen van artrose! Bijna 2 op de 3 katten heeft last van gewrichtsproblemen. Artrose is niet te genezen, maar met een goed management en en behandeling, kan een kat er vaak goed mee leven. Katten geven vaak slecht pijn aan, het herkennen zit hem soms in de kleine signalen. Klimt uw kat niet meer zoveel in de krabpaal? Springt de kat niet meer eenvoudig van hoogtes naar beneden? Wast de kat zich minder? Reageert de kat soms geprikkeld? Dit kunnen allemaal tekenen zijn die duiden op ongemak.
- Gebitsproblemen: Oudere katten hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van tandproblemen. Ze kunnen tandsteen krijgen of ontstekingen zoals FORL. Het tijdig constateren van tandproblemen en de behandeling ervan zijn nodig om onnodig pijn te voorkomen. Ook preventieve gebitsverzorging is erg belangrijk!
- Schildklierproblemen: Een typerende aandoening van de oude kat is de snelwerkende schildklier. Dit word Hyperthyreoïdie genoemd. Deze aandoening zien we meestal bij katten vanaf een jaar of 12. Bij Hyperthyreoïdie worden er te veel hormonen aangemaakt, waardoor de schildklier zal vergroten. Dit leidt tot overactieve functies in het lichaam, zoals een verhoogde hartslag, een te hoge bloeddruk, een te snelle spijsvertering of veranderingen in gedrag.
- Suikerziekte: In de praktijk ook wel Diabetes Mellitus genoemd. Het is een aandoening waarbij uw kat langere tijd teveel suiker (ofwel glucose) in het bloed heeft. Symptomen kunnen o.a zijn dat uw kat heel veel drinkt en plast, veel eet, vermagert ondanks goed eten, veel slaapt en een beetje duf is. Onbehandelde suikerziekte is gevaarlijk! Gelukkig is suikerziekte bij katten bij een tijdige diagnose vaak goed te behandelen.
- Nierproblemen: Een veel voorkomende ziekte bij de oudere kat is chronisch nierfalen. Dit wordt ook wel CNZ of Chronische Nier Ziekte genoemd. Kort gezegd is dit een aandoening waarbij de nieren niet meer functioneren hoe ze het zouden moeten doen. Omdat de nieren een enorme reservecapaciteit hebben, vallen duidelijke symptomen helaas vaak pas laat op. Symptomen die u kunt zien bij nierfalen zijn o.a; veel drinken, veel plassen, verminderde eetlust, vermageren, sloomheid, onaangename geur uit de bek etc. Nierfalen zijn tot een zeker stadia goed te behandelen met medicatie en/of aangepaste voeding.
Wat bieden we in 2024 in de maand van de oudere kat?
Net als voorgaande jaren doen we weer met alle plezier mee aan de maand van de oudere kat. We vinden preventieve zorg belangrijk! In de maand oktober bieden we een gratis gezondheidscheck bij de dierenarts aan voor de senior kat! Tijdens dit consult word de kat uitgebreid onderzocht en word er besproken hoe het met de kat gaat. We zullen sowieso de bloeddruk van uw kat controleren, de kosten hiervoor zitten in de maand oktober op €20,- euro. We zouden het ook fijn vinden als het lukt om wat urine mee te nemen, we kunnen hiermee in ieder geval kosteloos het soortelijk gewicht bepalen, waar we al heel veel informatie uit kunnen halen! Hiervoor is niet veel urine nodig.
U kunt dit bijvoorbeeld opvangen door Katkor korrels, of een ander materiaal wat geen vocht absorbeert, in de kattenbak te doen.
Bij aankomst op de praktijk zullen we u een vragenlijst geven over de kat, deze kunt u in de wachtkamer invullen.
Dit jaar focussen we ons extra op het onderdeel gewrichtsklachten bij de kat. Let u er extra op hoe de kat zich gedraagt? Of uw oudere kat de symptomen van ongemak toont? Katten zijn bikkelhard voor zichzelf, en laten pijn dus ook niet goed zien. Bespreek deze klachten op het consult, dan kunnen we samen kijken naar een passende oplossing. Lees ook de webpagina over pijn herkennen bij katten eens door!