Pyometra

In dit artikel vertellen we jullie graag meer over een "Pyometra" bij honden en het belang van het steriliseren van een teef.

Een pyometra, wat is dat?


We zien ze regelmatig op de praktijk; honden met een Pyometra. Pyometra is de medische term voor een baarmoederonsteking, welke uitsluitend voor komt bij ongesteriliseerde teven. "Pyo" betekend pus, de naam verklapt het dus al een beetje. Bij een Pyometra raakt de baarmoeder ontstoken en vult zich met pus. 

Hoe ontstaat een Pyometra?

Een pyometra zien we meestal 1-2 maanden na de loopsheid ontstaan. Tijdens de cyclus maken teven het hormoon progesteron aan. Progesteron zorgt ervoor dat de baarmoeder na bevruchting 'klaar' is voor het embryo. Een niet-drachtige baarmoeder wordt onder invloed van progesteron gevoeliger voor bacteriën. Door deze hormonale invloed kan er een "cysteuze endometriumhyperplasie" (C.E.H) ontstaan; een zwelling en toename van cellen op het baarmoederslijmvlies, de binnenste laag van de baarmoeder. Bacteriën kunnen de baarmoeder bereiken via de vulva, meestal gaat het om een E. Coli bacterie. Doordat het veranderde baarmoederslijmvlies nu gevoeliger is voor invloeden van buiten af, kunnen deze bacteriën vervolgens zorgen voor een ontsteking. Als deze ontsteking aanwezig is, spreken we dus van een pyometra.

Symptomen

Er zijn verschillende symptomen die kunnen optreden bij een pyometra. We zetten er een aantal op een rijtje.


  • slecht tot niet willen eten
  • koorts
  • lusteloosheid
  • gewichtsverlies
  • braken en diarree
  • (veel) meer drinken en plassen
  • Pussige uitvloeiing uit de vulva (bij een open pyometra)

We zien een pyometra in 2 varianten. Een open pyometra en een gesloten pyometra.

Een open pyometra houdt in dat de pus via de vulva naar buiten kan. Je zult dan bij de hond een pussige uitvloeiing zien uit de vulva. Dit kan gelig of bloederig van kleur zijn en ruikt vaak onaangenaam. 

Bij een gesloten pyometra kan de pus niet via de baarmoedermond door de vulva naar buiten en blijft zich dus opstapelen in de baarmoeder. Deze vorm van een pyometra kan voor eigenaren lastiger zijn om te herkennen. Er is echter wel een risico dat de baarmoeder overvol raakt en scheurt. 


Pyometra op de operatietafel. De baarmoeder is duidelijk gevuld.


Diagnose

Merkt u bovenstaande symptomen bij de hond? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op! De dierenarts zal de hond onderzoeken. In sommige gevallen is enkel klinisch onderzoek voldoende om een pyometra vast te stellen, maar meestal zullen we besluiten aanvullend onderzoek te doen doormiddel van een echo van de buik.. 

Behandeling

De enige adequate manier om een pyometra te behandelen is om door middel van een operatie de baarmoeder en eierstokken te verwijderen. Na de diagnose van een pyometra zullen wij er voor zorgen dat de hond zo snel mogelijk geopereerd kan worden. Omdat honden die worden aangeboden met een pyometra vaak al ziek zijn, blijven ze vaak na de operatie nog een tijdje bij ons aan het infuus. Meestal kunnen ze wel al dezelfde dag weer lekker mee naar huis.

Preventie

Bovenstaand heeft u kunnen lezen wat een pyometra en de behandeling daarvan inhoud. Maar wellicht nog belangrijker is de preventie! Zoals we aangaven komt een pyometra uitsluitend voor bij ongesteriliseerde (oudere) teven. De beste oplossing om dit te voorkomen is om de teef tijdig te steriliseren! Wij raden aan om uw hond na de eerste loopsheid te laten steriliseren. Dit kan bij ons zowel op de regulier manier, als via een laparoscopische operatie.

Laatste blogberichten

Uitbraak kattenziekte in Nederland

Op dit moment worden diverse uitbraken van kattenziekte in Nederland gemeld. Er zijn al tientallen katten dodelijk getroffen door het virus, dit is opmerkelijk zo vroeg in het jaar.

Q-Koorts vaccinatiedagen 2024

Het is weer tijd voor de jaarlijkse Q-koorts vaccinatiedagen. Woensdag 12 juni en 3 juli is het zover.

Vaccinaties Schapen & Geiten

Goede voeding en verzorging zijn belangrijk om uw schapen of geiten gezond te houden. Daarnaast kunnen verschillende vaccinaties ondersteunen in het voorkomen en beheersen van veel voorkomende ziektes. Om u een beeld te geven van de mogelijkheden, maakten onze dierenartsen een overzicht van de meest gebruikte vaccins bij schapen & geiten.