Uitbraak kattenziekte

Op dit moment worden er met regelmaat kattenziekte-uitbraken in Nederland vastgesteld. Kattenziekte komt in Nederland regelmatig voor bij met name zwerfkatten en asielkatten. Bij goed gevaccineerde huiskatten wordt deze ziekte niet gezien. Echter, de vaccinatiegraad van huiskatten in Nederland is helaas zeer laag. Deze zeer besmettelijke ziekte wordt veroorzaakt door een virus – het feline panleukopenievirus (FPV) - dat via de ontlasting kan worden overgebracht. Een kat die met dit virus besmet is, kan dus andere katten hiermee infecteren. Overigens hoeft er niet persé rechtstreeks contact van een
kat met besmette ontlasting plaats te hebben, als eigenaar kun je het virus ook onder je schoenen of via je kleding je huis binnenbrengen. Tevens is het virus zeer resistent en kan het buiten de kat zelfs
maandenlang overleven.

 


Loopt mijn kat gevaar?
Elke kat, zelfs binnenkatten, kunnen besmet raken met het kattenziektevirus. Kittens zijn wel het meest gevoelig. De eerste symptomen zijn meestal niet willen eten, sloomheid, braken en diarree. Het virus kan zelfs ongeboren kittens besmetten via hun moeder. Er bestaat geen geneesmiddel voor de ziekte, alleen de symptomen kunnen bestreden worden. De ziekte is in vele gevallen dodelijk.

Toont je kat deze symptomen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de praktijk!


Hoe kan ik mijn kat beschermen?
De beste manier om de kans op de ziekte te verkleinen is door je kat tegen de ziekte te laten vaccineren. De eerste vaccinatie wordt aangeraden als je kitten 8-9 weken oud is. Om een goede weerstand te krijgen, is het belangrijk dat op de leeftijd van 12-13 weken nogmaals tegen kattenziekte wordt gevaccineerd. Bij verhoogd risico voor de kat kan er een 3e keer gevaccineerd worden, voor meer informatie en advies hierover kan je contact opnemen met de praktijk. Daarna is het voldoende als deze vaccinatie elke 3 jaar wordt herhaald. Door je kat op tijd te laten (her)vaccineren, kun je de kans sterk verkleinen dat je kat ernstig ziek wordt of zelfs komt te overlijden.


Wat moet/kan ik nu doen?
Allereerst: zorg ervoor dat de vaccinatie van je kat tegen kattenziekte up-to-date is. Informatie over de laatste vaccinatie(s) is meestal terug te vinden in het vaccinatieboekje/dierenpaspoort van jouw kat. Heeft je kitten nog niet alle herhalingsvaccinaties gehad (inclusief de vaccinatie op de leeftijd van 6-12 maanden)? Of is de vaccinatie tegen kattenziekte van jouw oudere kat bijna drie
jaar of zelfs langer geleden? Maak dan snel een afspraak voor een herhalingsvaccinatie, zodat jouw kat optimaal beschermd blijft.

Kun je de informatie niet terugvinden of heb je andere vragen?
Neem dan contact met ons op: wij hebben in ons computersysteem staan wanneer wij jouw kat voor het laatst tegen kattenziekte (en andere ziektes) hebben gevaccineerd en kunnen speciaal voor jouw kat een vaccinatie-advies op maat geven.

Laatste blogberichten

Pyometra

We zien ze regelmatig op de praktijk; Honden met een Pyometra. Maar wat is dat? En waarom is het steriliseren van uw hond belangrijk? We vertellen er graag meer over in deze post.

Q-Koorts vaccinatiedagen 2024

Het is weer tijd voor de jaarlijkse Q-koorts vaccinatiedagen. Woensdag 12 juni en 3 juli is het zover.

Vaccinaties Schapen & Geiten

Goede voeding en verzorging zijn belangrijk om uw schapen of geiten gezond te houden. Daarnaast kunnen verschillende vaccinaties ondersteunen in het voorkomen en beheersen van veel voorkomende ziektes. Om u een beeld te geven van de mogelijkheden, maakten onze dierenartsen een overzicht van de meest gebruikte vaccins bij schapen & geiten.