PPID actie: 50% korting

Pituitary Pars Intermedia Dysfunction (PPID) is een hormonale aandoening die bij paarden vanaf 15 jaar voorkomt. Voorheen werd deze aandoening ook wel de ziekte van Cushing genoemd. Veel voorkomende symptomen van PPID zijn:
- hoefbevangenheid
- veel drinken en plassen
- spierverlies
- lange krullerige vracht en/of moeite met verharen
- vetophoping boven de ogen
- toegenomen gevoeligheid voor infecties
- sloomheid/verminderd presteren.

Een paard met PPID kan één of meerdere van bovenstaande symptomen vertonen. Gelukkig kunnen de symptomen onder controle gehouden worden met medicatie zoals Prascend. Deze medicatie dient elke dag gedurende de rest van het leven van het paard gegeven te worden. Daarnaast is het van belang jaarlijks het bloed van het paard te testen om te controleren of de dosering van de medicatie nog juist is. PPID is een aandoening die met de tijd verergerd, waardoor het mogelijk is dat de dosering af en toe verhoogd moet worden. Een vroegtijdige diagnose en behandeling kunnen ervoor zorgen dat de aandoening minder snel verergert, dan wanneer de behandeling pas opgestart wordt vanaf het moment dat het paard ernstige klachten heeft. Wanneer uw paard medicatie voor PPID voorgeschreven krijgt, dient zijn of haar paspoort afgetekend te worden zodat hij/zij niet meer voor de slacht kan.

De maanden september en oktober zijn het meest geschikt om te testen voor PPID omdat de afwijking in de waarde ten opzichte van gezonde paarden in deze maanden het grootst is. Bij de test voor PPID wordt de ACTH-waarde in het bloed bepaald. Deze waarde is verhoogd bij paarden met PPID. Vanuit de fabrikant van Prascend wordt in september en oktober 50% korting gegeven op de ACTH test. Om een afspraak te maken voor een ACTH test kunt u telefonisch contact opnemen met de praktijk.

Laatste blogberichten

Uitbraak kattenziekte in Nederland

Op dit moment worden diverse uitbraken van kattenziekte in Nederland gemeld. Er zijn al tientallen katten dodelijk getroffen door het virus, dit is opmerkelijk zo vroeg in het jaar.

Pyometra

We zien ze regelmatig op de praktijk; Honden met een Pyometra. Maar wat is dat? En waarom is het steriliseren van uw hond belangrijk? We vertellen er graag meer over in deze post.

Q-Koorts vaccinatiedagen 2024

Het is weer tijd voor de jaarlijkse Q-koorts vaccinatiedagen. Woensdag 12 juni en 3 juli is het zover.