Uierontsteking in de zomer

De zomer staat weer voor de deur. Dat betekent niet alleen mooi weer en lange dagen, maar ook een verhoogd risico op uierontstekingen ten gevolge van omgevingskiemen zoals E. Coli. Gedurende het zomerseizoen hebben uierontstekingen veroorzaakt door E.Coli de gewoonte heftiger te verlopen. Daarnaast neemt door de toenemende infectiedruk de kans op een verkeerd kwartier toe.
Het is belangrijk om nu te beginnen met preventieve maatregelen:

Vliegenbestrijding

Het is belangrijk om voor de grote toename van de vliegen de juiste vliegenbestrijding in te zetten. Combineer daarbij behandeling van de koeien met bestrijding in de put en strohokken.

Hitte stress

Vanaf 20 graden (temperatuur in de stal) en 60% luchtvochtigheid vindt een koe het al warm worden. Denk bij warmte aan: meer natuurlijke ventilatie via zijgevels en deuren, ventilatoren (vergeet ook de droge koeien niet!), het koelen van het stal dak, siësta beweiding, extra bicarbonaat, voldoende en schone waterbakken, vaker per dag voeren en daarbij de koppel in de stal met rust te laten op het warmste deel van de dag. Vetvice kan u adviseren middels een hittestress preventieplan. 

Box hygiëne

Gebruik een goede boxen kalk. Bij gebruik van dikke fractie in de ligboxen is het te overwegen in de warme maanden over te schakelen op een vlas/kalk stro mengsel. De infectiedruk in strohokken kan ook sterk toenemen, door deze frequenter uit te mesten kunt u problemen voorkomen.

Uierhygiëne

Scheer of brand de uiers en de staarten regelmatig. Gebruik bij problemen met uierontsteking veroorzaakt door omgevingskiemen een goede barrière dip zoals Uddergold. Deze is bij ons verkrijgbaar.

Speenkwaliteit

Houd de kwaliteit van de spenen en slotgaten goed in het oog. Dit is de voornaamste barrière tegen omgevingskiemen die naar binnen willen. Bij onvoldoende kwaliteit van de spenen is een natte melkmeting de eerste stap naar verbetering. Twijfelt u aan de juiste afstelling van de melkstal of melkrobot of wilt u een oordeel over de speenkwaliteit, trek aan de bel bij ons.

Laatste blogberichten

Uitbraak kattenziekte in Nederland

Op dit moment worden diverse uitbraken van kattenziekte in Nederland gemeld. Er zijn al tientallen katten dodelijk getroffen door het virus, dit is opmerkelijk zo vroeg in het jaar.

Pyometra

We zien ze regelmatig op de praktijk; Honden met een Pyometra. Maar wat is dat? En waarom is het steriliseren van uw hond belangrijk? We vertellen er graag meer over in deze post.

Q-Koorts vaccinatiedagen 2024

Het is weer tijd voor de jaarlijkse Q-koorts vaccinatiedagen. Woensdag 12 juni en 3 juli is het zover.